Ракът на маточната шийка от първо лице: „На първо място винаги е профилактиката“

Ракът на маточната шийка е второто по честота онкологично заболяване в света сред жените на възраст между 15 и 44 г. По тази причина той често бива определян като един от най-тежките проблеми на съвременното обществено здравеопазване.

Всяка година над 25 000 жени в Европа умират от рак на шийката на матката. Почти винаги този вид рак е предизвикан от инфекция с човешки папилома вирус (HPV). Заболяването може да се превентира чрез ваксинация срещу HPV и провеждане на редовен скрининг. Превенцията и профилактиката са от ключово значение за елиминиране на опасността от развитие на рак на маточната шийка. Това споделя и една от излекувалите се пациентки в България – Мира Сивкова.

Мира разбира за заболяването си през 1990 г., когато е едва 30-годишна. Тя посещава лекаря си за годишен гинекологичен преглед, но резултатите от цитонамазката са необичайни. Докторът назначава допълнителни изследвания, от които става ясно, че младата жена страда от рак на маточната шийка. Налага се хирургическа намеса за премахване на матката, което спасява пациентката. Мира твърди, че тежкото изпитание е променило живота ѝ завинаги. Заболяването ѝ отнема възможността да има повече деца, тя отказва тютюнопушенето и започва да обръща специално внимание на здравето си.

„Когато ме диагностицираха, си обещах, че каквото и да се случва, искам да видя как синът ми пораства. По онова време той беше на 2 години, а наскоро навърши 33!“ – споделя Мира.

Тя допълва, че инстинктът ѝ не ѝ е позволил да се откаже нито за момент и съветва всички жени да се подлагат редовно на профилактични гинекологични прегледи. Мира споделя, че е изключително важно родителите да бъдат добре информирани по проблема с HPV инфекциите и ги призовава да дадат шанс на своите деца също да станат родители.