Европейският парламентарен форум презентира HPV Атласа в България

Според Атласа нивото на политиките за превенция на рака на маточната шийка у нас е на критично ниско ниво

 

 

Лекари, представители на български и европейски институции, както и родители от обединението „Национална мрежа за децата“ присъстваха на събитието HPV Атласът & Раковият план. То се проведе снощи и обедини едни от най-добрите специалисти в областта на гинекологията, онкологията и имунологията от България и Северна Македония. Фокусът на срещата беше представянето на HPV Атласа в България от Европейския парламентарен форум за сексуални и репродуктивни права (EPF). Атласът сравнява политиките за справяне с човешкия папилома вирус и предивиканите от него онкозаболявания в 46 европейски държави.

Според данните, представени от EPF, България се намира на дъното на европейската класация, с ваксинационно покритие от 3%. Доц. Ангел Кунчев заяви, че като български лекар изпитва срам от посочените данни и невъзможността на България да се справи с проблема. Той допълни, че липсата на доверие към институциите, включително и здравните такива, е на „убийствено ниско ниво“. Д-р Симидчиев сподели, че е изключително важно да достигнем до разбирането кои са истинските приоритети в здравопазването. Според него без профилка ще продължим да бъдем в тежък недостиг на средства, тъй като множество заболявания се откриват в късна фаза и изсикват все повече средства за лечение.

Към събитието се присъединиха още представители на Литовския и на Румънския парламент, както и на Европейското Дружество по Гинекологична Онкология. Те споделиха мнението си по проблема и обмениха опит и добри практики за справяне с човешкия папилома вирус и рака на маточната шийка.

Родителите от „Национална мрежа за децата“ заявиха, че ваксинацията срещу човешкия папилома вирус трябва да е задължителна част от националните ракови планове. Те се обединиха около идеята, че създадените зелени коридори за ваксинация срещу Covid-19 трябва да се използват и за поставяне на препорчителите ваксини, сред които е и тази срещу HPV. Според родителите това ще направи ваксината по-достъпна за тях, а доц. Ангел Кунчев заяви, че по този начин ваксиналното покритие у нас значително ще се подобри.