HPV Awareness Event – Събитието, което свърза здравни специалисти и родители в името на едно по-здраво общество

 

„Ваксината срещу HPV трябва да бъде включена в задължителния имунизационен календар.“ – това заяви педиатърът доц. д-р Рада Маркова на събитие, посветено на човешкия папилома вирус и свързаните с него заболявания. HPV Awareness Event се проведе на 03.06.2021 г. под формата на уебинар, в който взеха участие специалисти от България, Северна Македония и Косово.

Доц. д-р Рада Маркова, проф. д-р Петко Маринов и доц. д-р Велизар Шиваров споделиха как изглежда проблемът с HPV у нас. За ситуацията в Северна Македония разказаха фармакологът проф. Александра Грозданова, гинеколозите проф. д-р Ана Данева и проф. д-р Горан Димитров, онкологът доц. Виолета Клисаровска и Биба Додева от неправителствената организация „Борка“. Те споделиха добри практики в елиминацията на рака на маточната шийка в Северна Македония, а специалистите от Косово – д-р Алберт Лиля и Виолета Пирана от неправителствената организация „Ренесанса“, разказаха за опита на Косово в борбата с цервикалния рак.

Към събитието се присъединиха още представители на MSD и на Европейския парламентарен форум. Участие взеха също родители от различни НПО-та, сред които и обединението на граждански организации Национална мрежа за децата. Родителите се включиха в панелната дискусия, в която имаха възможността да зададат своите въпроси директно към специалистите и да получат отговори от тях. Бяха обсъдени най-разпространените страхове и предразсъдъци към ваксината срещу HPV, а гост-лекторите обърнаха специално внимание на нуждата от ваксинация за превенция на редица онкологични заболявания, свързани с HPV.

Проф. Грозданова сподели, че кризата със скептицизма по отношение на ваксините е основната бариера за справяне с човешкия папилома вирус. Колегите ѝ от Северна Македония подкрепиха нейното твърдение, че за успешно преборване с HPV-свързаните онкологични заболявания са необходими образователни кампании и медийни отразявания по темата, срещи между родители и специалисти и подкрепа от страна на Правителството и отговорните институции.