HPV: Как се отразява вирусът на женското здраве?

Една от най-разпространените полово предавани инфекции – човешкият папилома вирус (HPV) – засяга както жените, така и мъжете. И двата пола биха могли да развият генитални брадавици или онкологични заболявания вследствие на инфекция с някои типове HPV. Жените обаче трябва да обърнат специално внимание на темата и да се подлагат на редовни профилактични прегледи, тъй като рисковете, които HPV крие за здравето на дамите, са особено големи.

Заболяването, което най-често се свързва с човешкия папилома вирус, е ракът на маточната шийка. Данните сочат, че над 9 от всеки 10 случая на цервикален рак са причинени от инфекция с HPV. Именно онкозаболяването е най-голямата опасност за здравето на жените, заразени с вируса. Ако организмът на инфектирания не успее да се справи сам с HPV, папилома вирусът може да причини рак на шийката на матката.

Профилактиката на рака на маточната шийка започва в най-ранна детска възраст с ваксинация срещу HPV. Препоръчва се ваксината да се поставя на деца на 11-12 години преди да са започнали да водят полов живот и съответно да са се излагали на риск от заразяване с човешки папилома вирус. Профилактиката продължава през целия живот на жената. Тя трябва да посещава рутинни гинекологични прегледи и редовно да ѝ бъде вземана цитонамазка (PAP Test) с цел евентуално установяване на предракови и ракови промени на клетки от маточната шийка. В случай че диагнозата „рак на шийката на матката“ бъде поставена навреме и правилното лечение бъде започнато незабавно, онкозаболяването е напълно лечимо.

Европейската онкологична организация (ECCO) си е поставила за цел до няколко години да елиминира всички HPV-предизвикани заболявания. Част от плана на ECCO е до края на десетилетието 70% от жените на възраст 35-45 г. да са преминали скрининг за рак на маточната шийка, както и скрининговите програми да станат част от Националния раков план на всяка европейска държава.

Вижте повече за HPV и женското здраве тук: https://hpvprevention.net/