HPV ваксината: Какво трябва да знаем за нея?

Около 5% от всички видове рак при жените и мъжете по целия свят са причинени от човешки папилома вирус (HPV). Това е най-честата сексуално предавана инфекция в света, която може да доведе до развитието на няколко вида рак и генитални брадавици. До 90% от сексуално активните мъже и жени се срещат поне веднъж в живота си с човешкия папилома вирус.

Съществуват около 200 различни вида HPV, 13 от които се смятат за високорискови. Именно онкогенните видове HPV нерядко са причината за диагностицирането на мъже и жени с различни ракови заболявания. Такива са ракът на маточната шийка, влагалището, вагината, ануса, пениса, както и някои видове рак на главата и шията.

Онкозаболяванията, причинени от HPV, могат да бъдат превантирани с помощта на HPV ваксината. Тя е най-ефективна, когато е поставена в юношеска възраст – преди започване на полов живот. В редица държави ваксинацията срещу HPV не е полово неутрална, което подлага мъжкия пол на риск от заразяване с човешки папилома вирус, пренасяне на инфекцията и развитие на ракови заболявания. Нуждата от ваксинация при мъжете се подсилва от факта, че те имат по-слаб имунен отговор срещу HPV.

Европейската онкологична организация (ECCO) посочва, че ваксинацията трябва да бъде универсална, както и да бъде последвана от вторична профилактика – скрининг за ракови заболявания и ранна диагностика. ЕССО си е поставила за цел до 2030 г. да въведе полово неутралната ваксинация във всички европейски държави.