HPV ваксината – кога и на кого трябва да бъде поставена?

Ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) е най-сигурният начин за превенция на инфекция с вируса. Тя има доказан положителен ефект върху честотата на заболеваемост от рак на маточната шийка и появата на генитални брадавици. Въвеждането на програми за масова ваксинация по целия свят може значително да допринесе за намаляване на риска от развитие на различни онкозаболявания, често предизвикани от някои типове HPV.

Ваксината е най-ефикасна, когато бъде поставена на деца на възраст 11-12 години. Това се дължи на факта, че е препоръчително ваксинираното лице да не е започнало да води полов живот. Въпреки това има смисъл и от ваксинацията на тийнейджъри и млади възрастни до 26 години. Ваксината би могла да ги предпази от нова или повторна инфекция, както и да предотврати разпространението на вируса по полов път сред различни сексуални партньори.

HPV ваксината е основният начин за превенция на рака на маточната шийка. По тази причина ваксинацията е особено важна за жените с цел редуциране на риска от развитие на цервикален рак. В световен мащаб това е четвъртото най-разпространено онкологично заболяване сред жени, а в България всеки ден поне една жена загива вследствие на болестта.

Важно е да знаем обаче, че човешкият папилома вирус не засяга само жени. Над 4 от 10 случая на ракови заболявания, причинени от HPV, се наблюдават при мъже. Те също могат да развият различни видове рак като например рак на пениса, ануса или орофаринкса (​задната част на гърлото). По тази причина ваксината следва да бъде поставяна на пациенти не само от женски, но и от мъжки пол. Тя трябва да бъде общодостъпна, тъй като е от ключово значение за елиминирането на HPV-предизвиканите заболявания. Европейската онкологична организация (ECCO) обръща специално внимание на универсалната програма за прилагане на ваксината и отбелязва, че до 2030 г. полово неутралната ваксинация срещу HPV би трябвало да бъде факт във всички европейски държави.

Повече информация за HPV ваксината може да откриете тук: https://hpvprevention.net/