Институции, лекари, експерти и родители обсъдиха проблемите с HPV в България

„Важно е да намерим общите пресечни точки между нас, за да стигнем до разбирането кои са истинските приоритети в здравопазването. Без профилка ще продължим да бъдем в тежък недостиг на средства – все повече заболявания се откриват в късна фаза и изсикват все повече и повече средства за лечение“  – това сподели депутатът д-р Александър Симидчиев на уебинар, посветен на проблема с човешкия папилома вирус.

Виртуалното събитие, озаглавено „HPV Атласът & Раковият план“, се проведе на 22 юли 2021 г. като част от проекта „Национална информационна кампания за превенция на човешки папилома вирус (HPV)“

На събитието присъстваха представители на европейски и български институции и водещи медицински специалисти от България и Северна Македония. Експертите дискутираха елиминацията на HPV-предаваните заболявания в контекста на Раковия план.

 

 

Членове на Европейския парламентарен форум представиха HPV Атласа и анализираха разпространението на инфекцията в България. Представители на Министерството на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и д-р Александър Симидчиев, който беше част от последната действаща Комисия по здравеопазването, разгледаха ситуацията у нас и споделиха опита си с HPV. На събитието присъстваха още родители от обединението Национална мрежа за децата, както и здравни журналисти.

Уебинарът завръши с панелна дискусия, в която взеха участие всички присъстващи. Участниците се съгласиха, че проблемът с човешкия папилома вирус у нас има нужда от бързо и ефикасно решение. Доц. Кунчев добави, че липсата на доверие у българите към българските институции, включително и здравните такива, е на изключително ниско ниво. Според Кунчев именно това е причината, поради която държавата ни все още не може да се справи с разпространението на HPV и проблемите, които вирусът носи със себе си.