Kак да превентираме рака на маточната шийка?

Всяка година над 25 000 жени в Европа губят битката с рака на маточната шийка. Това е второто най-разпространено онкологично заболяване при жени на възраст между 15 и 44 г. Важно е да знаем, че ракът на шийката на матката може да се превентира, а установен навреме – той е напълно лечим. Двата най-важни метода за превенция на онкозаболяването са ваксинацията срещу човешки папилома вирус (HPV) и скринингът.

Почти всички случаи на цервикален рак и генитални брадавици са причинени от инфекция с човешки папилома вирус (HPV), но могат да бъдат превентирани с помощта на HPV ваксината. Тя би могла да предотврати развитието на повече от 90% от онкозаболяванията, причинени от вируса.

Профилактичните гинекологични прегледи са вторият метод за превенция на рака на маточната шийка и са от съществено значение за женското здраве. Препоръчително е те да се провеждат поне веднъж годишно за всяка дама, която води полов живот или е на възраст над 21 г. Част от рутинния профилактичен преглед трябва да бъде вземането на цитонамазка (PAP тест). Това е изследване, с което могат да бъдат установени ранни промени в клетките, потенциално водещи до развитие на онкологичното заболяване. По данни от проучване от 2014 г. около 14% от жените в Европейския съюз на възраст между 20-60 г. никога в живота си не са се подлагали на PAP тест.

Скрининговите програми спомагат за ранната диагностика и навременното лечение на болестта. HPV ваксината, от своя страна, значително снижава риска от развитие на онкозаболявания. Европейската онкологична организация (ECCO) обръща сериозно внимание на проблема и изисква от всички европейски държави до 2030 г. да приложат ефективни стратегии за елиминиране на раковите заболявания, причинени от HPV.