Как да разпознаем симптомите на рак на маточната шийка?

Ракът на маточната шийка е едно от най-разпространените онкологични заболявания сред жените по целия свят. Над половин милион жени годишно биват диагностицирани с цервикален рак и немалка част от тях губят битката с болестта. Важно е да знаем обаче, че ако диагнозата бъде поставена навреме и лечението бъде започнато веднага, ракът на маточната шийка е напълно лечимо заболяване.

Началните стадии на болестта и предраковите изменения най-често протичат безсимптомно. С развитието на рака обаче се появяват и първите признаци за заболяването. Споделяме с вас най-честите симптоми на цервикален рак, които могат да ви подскажат, че трябва да се подложите на гинекологичен преглед.

Една от най-често срещаните индикации е анормалното вагинално кървене. То може да се прояви под формата на кървене след полов акт, кървене след менопауза, кървене или зацапване между месечните цикли, както и необичайно тежка и дълга менструация. Необичайният вагинален секрет също индикира гинекологичен проблем и евентуално наличие на цервикален рак.   Секретът може да съдържа кръв и да се появи между месечните цикли или след менопауза. Симптомите могат да включват още болки в таза или болки по време на полов акт.

При по-напреднал стадии на болестта биха могли да се появят симптоми като подуване на краката, проблеми с уринирането или изхождането и кръв в урината.

Появата на тези симптоми може да се дължи не само на наличие на рак на маточната шийка, но и на други заболявания. Ако имате подобни оплаквания, посетете незабавно лекар и не забравяйте да се подлагате редовно на профилактични гинекологични прегледи.

Прочетете повече за рака на маточната шийка и HPV – най-честата причина за развитие на болестта: https://hpvprevention.net/