Кристина, която пребори цервикалния рак: „Ваксината срещу HPV е по-важна, отколкото мислите.“

Ракът на маточната шийка е четвъртото най-разпространено онкозаболяване при жени в световен мащаб. По данни от 2018 г. над половин милион жени по света са били диагностицирани с рак на шийката на матката, а около 311 000 жени са загубили битката с болестта. Ситуацията в България също не е обнадеждаваща. Това се дължи основно на ниската информираност на обществото по проблема с цервикалния рак.

Една от жените, които са част от негативната статистика у нас, е Кристина Велчева. Кристина е от Варна и е щастливо омъжена от 30 години. Отглежда 10-годишна дъщеря и лабрадор. Животът ѝ изглежда перфектен до момента, в който бива диагностицирна с цервикален рак през 2019 г. Тя разказва за тежкото изпитание с надеждата, че ще предпази други жени от развитие на болестта:

„Нищо не ми подсказваше, че имам рак. Редовно се подлагах на профилактични прегледи и цитонамазки, така че онзи преглед беше съвсем обичаен за мен. На следващата седмица обаче получих позвъняване от акушер-гинеколога ми – по гласа ѝ усещах, че нещо не е наред. Попита ме дали до момента в цитонамазките ми са били откривани анормални клетки. Отговорих ѝ, че не са, а тя отвърна: „Е, тези са изключително анормални.“ Уверявам ви, че това е новина, която никоя жена не би искала да чуе.

От допълнителните прегледи стана ясно, че имам рак на маточната шийка. Подложих се на радикална хистеректомия и едва след като отстраниха матката ми, зададох на лекарите въпросите „Как?“ и „Защо?“. Оказа се, че ракът е бил причинен от човешки папилома вирус.“ – споделя Кристина.

Специалистите напомнят, че почти всеки случай на цервикален рак е предизвикан от една от най-честите полово предавани инфекции – HPV. Важно е да се знае, че рискът от заразяване може да бъде значително редуциран. Един от начините е чрез ваксинация срещу HPV. Именно към това апелира и Кристина:

„Надявам се повече хора да се информират по темата и да вземат превантивни мерки срещу инфекцията. Вярвам, че ваксината е начинът за елиминиране на HPV-предизвиканите заболявания, какъвто е и ракът на маточната шийка. От позицията на майка с 10-годишна дъщеря осъзнавам колко важна роля играе ваксината срещу HPV за бъдещето на нашите деца. С нейна помощ ние не само ги предпазваме от развитие на редица онкозаболявания, но и им даваме шанс и те да станат родители някой ден.“

Повече за HPV и начините за превенция на вируса може да прочетете тук: https://hpvprevention.net/