Превенция на рака на маточната шийка – личната история на една оцеляла

Цитонамазката е метод за превенция на рака на маточната шийка. С нейна помощ могат да се открият предракови изменения на шийката на матката, които да бъдат третирани преди да са се превърнали в рак. Това медицинско изследване е от изключително значение за ранната диагностика и навременното лечение на онкозаболяването. Една цитонамазка е изиграла съдбовна роля в живота на Елена Велева. Тя споделя своята лична история за диагнозата рак на маточната шийка:

“Когато бях на 25 г., работех като мениджър в голяма компания в Пловдив. Имах късмета да правя това, което обичам, и живеех на пълни обороти. Чувствах се здрава и жизнена и затова отлагах рутинния профилактичен преглед при гинеколога ми и вземането на цитонамазка. Мислех си, че може да почака.

Когато най-накрая реших да се прегледам, получих най-шокиращата новина в живота си. Имах рак на маточната шийка. Бях съкрушена и се запитах как е възможно, след като се чувствах толкова млада и силна. Лекарят ми препоръча радикална хистеректомия, която щеше да отнеме най-голямата ми мечта – да забременея. Потърсих второ мнение, за да науча какви са вариантите пред мен, но в крайна сметка се подложих на операцията. Преминах също лечение с химио- и лъчетерапия. Бях много депресирана, но благодарение на подкрепата от страна на семейството и приятелите ми успях да се преборя с изпитанието. Сега съм здрава и се наслаждавам на живота.“

Елена споделя, че е научила колко е важно редовното вземане на цитонамазка и добавя, че ако не беше преминала прегледа, довел до диагностицирането ѝ, може би нямаше да е тук днес. Тя счита себе си за живото доказателство, че скринингът може да открие рака на маточната шийка в ранен стадии, когато лечението е най-успешно.

„Споделям историята си с цел да помогна на други жени да предотвратят появата и развитието на заболяването. Надявам се, че ще се вслушат в съвета ми и няма да пропускат цитонамазката като част от техния годишен профилактичен преглед.“ – добавя още Елена.