Разказът на Тина за рака на маточната шийка от първо лице

Ракът на шийката на матката е сериозен проблем на общественото здравеопазване не само у нас, но и в целия свят. Това е четвъртото най-разпространено онкологично заболяване сред жените и почти винаги причината за неговото развитие е инфекция с HPV (човешки папилома вирус).

Ваксината срещу HPV е начин за превенция на инфекцията и намаляване на риска от цервикален рак. Липсата на изчерпателна и надеждна информация за ваксината обаче лишава много жени от възможността да се ваксинират и предпазят от онкозаболяването. Тина Веселинова е една от тях. Тя споделя, че като млада не е получила нужната информация от родител или лекар за рисковете, които HPV крие за женското здраве. Днес Тина е на 57 години и се възстановява от рак на маточната шийка.

„Заболяването се появи неочаквано. Винаги съм била много активен човек. Спортът е моят живот, аз съм лекоатлет и треньор.” – разказва Тина. „Диагнозата ми беше поставена преди 15 години. Тичах в един малък местен маратон и едва успях да финиширам. Беше много неочаквано за човек, който тренира от 12-годишен и пробягва по около 100 км на седмица. Тогава разбрах, че нещо не е наред. Подложих се на нужните изследвания и научих, че имам рак на маточната шийка. Никога не съм очаквала, че може да се случи на мен, имайки предвид здравословния начин на живот, който водя.“ – разкрива още лекоатлетката.

Специалистите напомнят, че всяка жена може да се погрижи за своето здраве и да се предпази от рак на шийката на матката, като се ваксинира и се подлага на редовни профилактични прегледи с вземане на цитонамазка.

„Съжалявам, че не ми е била поставена HPV ваксина, когато съм била млада, но вече съм добре информирана. Имам дъщеря на 7 години и син на 9 години и искам да ги предпазя от това, през което аз преминах. Ще се погрижа те да научат повече за човешкия папилома вирус и да получат ваксината. Ако всички родители могат да ме чуят, бих им казала: Моля ви, обърнете внимание на проблема! Ваксининацията е единственият начин да елиминираме HPV-предизвиканите онкологични заболявания и да осигурим здраве и сигурност за децата си.“

Повече информация за HPV и рака на маточната шийка ще откриете тук: https://hpvprevention.net/