Трябва ли да се поставя HPV ваксината на мъже?

Човешкият папилома вирус (HPV) е най-честата полово предавана инфекция в света. Болестите, които HPV най-често предизвиква, могат да бъдат превентирани чрез ваксината срещу човешки папилома вирус. Тя е най-ефикасна, когато е поставена преди излагане на опасност от заразяване с HPV.

Недостатъчно известен факт е, че HPV ваксината трябва да се поставя не само на жени, но и на мъже. Полово неутралната ваксина е от огромно значение за общата цел на Европейския съюз – елиминирането на HPV-предизвиканите онкологични заболявания. Мъжете могат да се заразят с човешки папилома вирус вследствие на сексуални контакти с неваксинирани срещу HPV партньори. Не е за подценяване и фактът, че техният имунен отговор към инфекцията е по-слаб от този на жените.

Човешкият папилома вирус не се свързва единствено с рака на маточната шийка. При мъжете той най-често се асоциира с някои видове рак на главата и шията, рак на ануса и на пениса. Рискът от развитие на изброените онкозаболявания е по-малък при хора, ваксинирани срещу HPV.

Само 11 на брой са европейските държави, които ваксинират мъже или са поели ангажимент да го направят. Европейската онкологична организация (ECCO) споделя, че до 2030 г. полово неутралната ваксинация трябва да бъде въведена във всички държави-членки на Европейския съюз.